20 Ağustos 2015 Perşembe

Derin Uzaya Gitmek Ne Kadar Mümkün?

Derin Uzaya Gitmek Ne Kadar Mümkün?


Gelişmiş teleskop ve uzay aracları sayesinde yeni gezegenler ve sistemler keşfetmeye devam ediyoruz. Ancak kafalardaki soru keşfediyoruz ancak nasıl gideceğiz?
Tüm bilim insanları bu sorunun farkında. Nitekim Güneş Sistemi'nde yer alan Plüton'a bile New Horizons uzay aracı yaklaşık 9 yılda gitti. Hayal edin yeni keşfedilen ve yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta olan Kepler 452b'ye nasıl gideriz. Yanıt basit; gidemeyiz. Ya da kısacası bir insan ömrü bu yolculuğu kesinlikle tamamlayamaz.
Fakat bu durum sizi hemen umutsuzluğa itmesin. 15 yıl önce Roger Shawyer isimli İngiliz bir mucit EM Drive ismi verilen ve itme gücü üreten bir cihaz keşfetti. Bu cihaz Güneş enerjisinden yararlanarak oluşturulan mikrodalgaların kapalı bir alanda ileri geri ittirmesine yardımcı oluyor. Bazı bilim insanları bu tür bir cihazın teorik olarak çalışmaması gerektiğini belirtse de, çalıştığını gösteren birkaç sonuç alınmış durumda. Ancak detaylardan yoksunuz. Bu haber sadece, Dresten Üniversitesi Uzya Sistemleri bölümü başkanı Martin Tajmar'ın alet hakkında açıklama yapmasıyla gündeme geldi.
Peki bu alet bizi ne kadar hızlandırır. 9 yıllık Plüton yolculuğu 18 aya düşebilir. Ya da 4 saatte Ay'da olabilir, 70 günde Mars'a varabiliriz. Tabi alet çalışırsa.
Belki de bu alet, sadece böyle bir ihtimalin dillendirilmesiyle kalacak. Ancak hayal etmeden olmuyor. Tüm keşifler belli bir çalışma ve deneme s
ürecinden geçiyor. Haberi bile güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder