20 Ağustos 2015 Perşembe

SOHO

SOHO
Mehmet Kemal Ardoğa tarafından yazıldı.
Cumartesi, 08 Mayıs 2010 10:38
SOHO (Solar and Heliospheric Observatory - Güneş ve Heliospherik Gözlemevi) projesi, ESA (European Space Agency) ile NASA (National Aeronautics and Space Administration) tarafından ortaklaşa yürütülen bir projedir. Amacı, Güneş'in çekirdeği ve dış katmanları hakkında bilgi toplamaktır.
SOHO Uzay Aracı, 2 Aralık 1995 tarihinde uzaya fırlatılmıştır. NASA aracın kalkışından ve görevlerinden sorumludur. Aracın üstünde bulunan 12 cihazın 9'u Avrupalı bilimadamları tarafından geliştirilirken 3'ü Amerikalı bilimadamlarının ürünüdür.
Aracın yörüngesi L1 olarak ifade edilen 1. Langrange Noktası'nda bulunur. Bu nokta Dünya'dan 1.5 milyon kilometre uzakta olup Güneş etrafındaki dönüş süresi Dünya ile aynıdır. (Araç her zaman Dünya ile Güneş arasında kalır.)
Araç, her gün değişik dalga boylarında çektiği Güneş resimlerini Dünya'ya yollar. Sitemizde yayınlanan Güneş fotoğrafları görünür dalga boyunda MDI (Michelson Doppler Imager) cihazı tarafından çekilmiştir. (Güneş lekeleri bu dalga boyunda çok belirgindir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder