Heliosfer, yıldızlararası dev bir gaz bulutun iç tarafının yakınında. İkicisim birbirlerinin yanından saatte 80.000 km hızla geçiyor. Hareket, buluttaki yüksüz atomların Dünya çevresinden geçmesine yol açıyor.
Sapmayı belirleyen çalışmayı yöneten Chicago Üniversitesi (Illinois) astrofizkçilerinden Priscilla Frisch, “Güneş bu bulut içinden geçtiğinden, yıldızlararası ortamdaki atomlar Güneş Sistemi’ne dalıyorlar. Yıldızlararası rüzgardaki elektrik yüklü parçacıklar İç Güneş Sistemi’ne fazla sokulamıyorlar; ama rüzgardaki yüksüz atomlar Dünya yakınına kadar gelebiliyorlar ve sayıları ölçülebiliyor” diyor.
NASA’nın Yıldızlararası Sınır Kaşifi (IBEX) adlı uydusu 2012 yılında yıldızlararası rüzgarın Güneş Sistemi’ne 1990’larda gözlenenden farklı bir açıdan girdiğini belirlemiş. Veriyi doğrulatmak üzere yıldızlararası rüzgar üzerinde 1970’lerde ölçüm yapan ABD ve eski Sovyetler Birliği’ne ait dört uydudan elde edilen verilerle, daha sonra altı ABD ve bir Japon uydusundan elde edilen verileri üç ayrı teknikle inceleyen Frisch ve ekibi rüzgarın yönünde son 40 yıl içinde 4-9 derece arasında bir sapmayı kesinleştirmiş.
Yön değişikliğinin nedeni ve zamanı bilinmemekle birlikte, Frisch, Güneş Sisteminin dev bulutun yakınında olması ve uzayın bu bölgelerinin türbülansa açık olması nedeniyle Güneş’in farklı yönlerden rüzgara maruz kalabileceğine işaret ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder